Joensuu on historiallinen kaupunki Suomen itäosassa, Pohjois-Karjalan maakunnassa. Tämä noin 77 000 asukkaan kotikaupunki on tunnettu karjalaisuutta vaalivasta kulttuuristaan sekä käsityöläisyydestään. Joensuu on myös suosittu lomakohde, sillä kaupungin alueelta löytyy historiallisesti tärkeiden matkailukohteiden lisäksi muun muassa maailman pohjoisin trooppinen perhospuutarha Botania sekä käsityöharrastajien keskuudessa suosittu, ympäri vuoden avoinna oleva Taitokortteli.
Kohderyhmän ja sijainnin valitseminen tärkeää
Joensuun ravintolavalikoima on laaja. Karjalaisten ruokailuperinteiden vaaliminen on kaupunkilaisille tärkeää, mutta perinteisten ruokapaikkojen lisäksi kaupungista löytyy useita kansainvälisiä ruokia tarjoilevia ravintoloita. Ravintolan perustaminen Joensuuhun onkin lähes takuuvarma menestys, sillä potentiaalisia kohderyhmiä on kaupungissa useita. Itä-Suomen yliopisto tuo kaupunkiin paljon nuorta väkeä, kaupungin keskusta täyttyy lounasaikaan päivätyöläisistä ja alueen nähtävyydet houkuttelevat matkailijoita kaikkina vuodenaikoina.Ravintolan kohderyhmän lisäksi on hyvin oleellista miettiä tarkkaan myös yrityksen sijaintia. Opiskelijoille suunnatun ravintolan sijainti kannattaa luonnollisesti valita yliopiston tai muiden nuorten suosimien paikkojen läheisyydestä. Lounasravintola kannattaa sijoittaa teollisuusalueen tai keskustan tuntumaan ja matkailijoille suunnatun ruokapaikan sijantina voi olla esimerkiksi jokin luonnonkaunis ja persoonallinen paikka, jollaista ei muualta löydy.
Luvat ja käytännön asiat
Kun kohderyhmä on valittu ja tiedossa olisi hyvä liiketilakin, tulee ravintoloitsijan ensimmäisenä tarkistaa rakennusvalvontavirastolta, että tilaa on mahdollista käyttää ravintolatoimintaan. Lisäksi tuleva yrittäjä tarvitsee terveysviranomaisen hyväksynnän tilan käytöstä elintarvikehuoneistona sekä pelastuslaitoksen tekemän palotarkastuksen. Käytännön tarkastusten ja hankintojen lisäksi ravintolan perustaja joutuu käydä läpi aikamoisen paperiviidakon, ennen kuin ravintolat ovet voi avata asiakkaille.Ravintolan perustamiseen tarvitaan monta eri lupaa. Ensinnäkin tulee yrittäjän rekisteröityä yritystietojärjestelmään, kaupparekisteriin, arvonlisävelvolliseksi, ennakkoperintärekisteriin sekä mahdollisesti työnantajarekisteriin pelkästään yrityksen perustamisen tiimoilla. Näiden lisäksi ravintoloitsijan tulee hakea muun muassa alkoholin anniskelulupaa, sijoittamislupia ulkoterassia varten, erityislupaa terassin aukioloja varten, ympäristölupaa äänentoistolaitteiden käyttöön ulkotiloissa sekä hyväksyntä mainoslaitteiden kiinnitykselle. Lisäksi kaikki elintarvikkeita käsittelevät työntekijät tarvitsevat hygieniapassin.
Ravintolan toteutus
Kun kaikki ikävystyttävät paperiasiat on hoidettu, alkaa yrityksen perustamisen hauska osuus, eli suunnittelu ja toteutus. Ravintolan sisustus kannattaa aina suunnitella sen kohderyhmää ajatellen. Opiskelijaravintolan tunnelma voi olla rento ja huoleton, kun taas tasokkaan a la carte -ravintolan tyyliin sopii enemmän hillitty ja hallittu kokonaisuus. Kannattaa myös muistaa, että tunnelmallisimmat ravintolat kertovat tarinaa myös niiden perustajasta.